Η σημασία των μετρήσεων στη λίμνη

 

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη θερμοκρασία του νερού

Η θερμοκρασία του νερού επιδρά άμεσα πάνω σε κάποιους παράγοντες της ποιότητας του νερού, όπως στο διαλυμένο οξυγόνο . Το οξυγόνο είναι ένα αέριο απαραίτητο για τους οργανισμούς που βρίσκονται μέσα στη λίμνη, και έτσι μπορούμε να πούμε ότι η θερμοκρασία επιδρά έμμεσα πάνω στην επιβίωση κάποιων υδρόβιων οργανισμών (δηλαδή φυτών και ζώων που ζουν μέσα στο νερό).

Η θερμοκρασία επηρεάζει επίσης τις λειτουργίες των οργανισμών που ζουν στη λίμνη. Για παράδειγμα επηρεάζει την αναπαραγωγή των ζωντανών οργανισμών. Κάποιοι οργανισμοί μπορούν να αναπαραχθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ κάποιοι άλλοι οργανισμοί χρειάζονται ψηλότερες θερμοκρασίες.

 

Σε διαφορετικά σημεία της λίμνης μπορεί να επικρατεί διαφορετική θερμοκρασία. Το να γνωρίζουμε την θερμοκρασία του νερού στην τοποθεσία ελέγχου, μας βοηθά να προβλέψουμε ή και να επιβεβαιώσουμε άλλες συνθήκες κάτω από τις οποίες βρίσκεται το νερό.

Διαφορά θερμοκρασίας υπάρχει επίσης σε διαφορετικά βάθη. Στο βυθό το νερό είναι πιο κρύο από την επιφάνεια. Σε ψυχρά κλίματα όμως, το χειμώνα πολλές φορές η επιφάνεια του νερού μπορεί να είναι παγωμένη, και οι οργανισμοί που ζουν στο νερό της λίμνης, όπως τα ψάρια, οδηγούνται στο βυθό της λίμνης για να επιβιώσουν.

Από τι επηρεάζεται η θερμοκρασία

Η θερμοκρασία του νερού επηρεάζεται από την εποχή και την ώρα της μέρας.

Επηρεάζεται ακόμα από τη χρήση της γης από τον άνθρωπο. Για παράδειγμα, αν κοπούν τα δέντρα γύρω από μια λίμνη ή ένα ποτάμι, η θερμοκρασία του νερού θα αυξηθεί, λόγω της μείωσης της σκιάς. Εξάλλου, το νερό της βροχής που προτού φτάσει στο ποτάμι, περνά από τις στέγες σπιτιών, ζεσταίνεται πολύ περισσότερο από το νερό που φτάνει στο ποτάμι μόνο από το έδαφος.

 

 

ΡΗ

Τι είναι το ΡΗ του νερού

Το ph υπολογίζει τη σχετική οξύτητα του νερού.

Δείτε την κλίμακα ΡΗ για να καταλάβετε

Νερό με pΗ 7,0 θεωρείται βασικό. Το φυσικό νερό έχει  ph 7.0. Νερό με ph λιγότερο από 7.0 θεωρείται όξινο. Όσο πιο μειωμένο είναι το pH, τόσο πιο όξινο είναι το νερό. Νερό με pH μεγαλύτερο από 7.0 θεωρείται βασικό ή αλκαλικό. Όσο περισσότερο αυξάνεται το pH τόσο πιο μεγάλη είναι η αλκαλικότητα του. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το pΗ του φυσικού νερού είναι συνήθως μεταξύ 6.5 και 8.5. Νερό με pΗ πιο κάτω από το 5 ή πιο πάνω από το 9,5 μπορεί να μην θεωρείται ικανό να διατηρεί είδη φυτών ή ζώων.

 Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το ΡΗ του νερού

Οχήματα των βιομηχανιών εκπέμπουν στο περιβάλλον άζωτο και θείο. Όταν οι εκπομπές αυτές των αεριών συναντηθούν με το αεριοποιημένο νερό στην ατμόσφαιρα, τότε δημιουργούνται τα οξέα. Αυτά τα οξέα μαζεύονται στα σύννεφα και πέφτουν στη γη ως όξινη βροχή ή ως όξινο χιόνι. Η όξινη βροχή καταστρέφει τα δέντρα, τη σοδειά και τα κτίρια. Μπορεί να κάνει τους ποταμούς και τις λίμνες τόσο όξινες που τα ψάρια και άλλοι υδρόβιοι οργανισμοί, να μην μπορούν να επιβιώσουν.

Τι να περιμένετε

Τα φυσικά νερά έχουν τιμές pH που κυμαίνονται μεταξύ των 4-9 μονάδων, ενώ τιμές 6,5-8,5 είναι στις περισσότερες περιπτώσεις οι καταλληλότερες για τους υδρόβιους οργανισμούς.Το pH μεταξύ 6,5- 7,5 θεωρείται πολύ καλό (είναι ουδέτερο). Το pH μεταξύ 6- 6,4 ή 7,6- 8,0 θεωρείται καλό. Το pH  μεταξύ 5,5- 5,9 ή 8,1-8,5 θεωρείται ότι είναι μέτριο. Αν το νερό έχει pH λιγότερο από 5,5 τότε είναι πολύ όξινο και είναι σε ένα επίπεδο όπου τα ψάρια και άλλοι οργανισμοί μπορεί να μην καταφέρουν να επιβιώσουν. Το pH περισσότερο από 8,6 θεωρείται ότι είναι πολύ αλκαλικό, πράγμα όχι και τόσο καλό.

 

 

ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ ΟΞΥΓΟΝΟ

Γιατί είναι σημαντικό το οξυγόνο

Το διαλυμένο οξυγόνο είναι βασικό στοιχείο των λιμνών και των ποταμών. Το επίπεδο του διαλυμένου οξυγόνου μπορεί να είναι ένδειξη για το πόσο μολυσμένο είναι το νερό και πόσο καλά το νερό μπορεί να υποστηρίξει τους υδρόβιους οργανισμούς και τα ζώα.

 Πως το διαλυμένο οξυγόνο επηρεάζει τους οργανισμούς της λίμνης

Γενικά, το υψηλό επίπεδο διαλυμένου οξυγόνου επιδεικνύει μια καλή ποιότητα νερού. Εάν τα επίπεδα του διαλυμένου οξυγόνου είναι χαμηλά τότε μερικά ψάρια και άλλοι οργανισμοί μπορεί να μην είναι ικανά να επιβιώσουν.

Μερικά είδη, όπως τα σκουλήκια είναι πιο ανθεκτικά στα χαμηλά επίπεδα διαλυμένου οξυγόνου και γι αυτό αυτά τα είδη βρίσκονται πιο εύκολα στο ζεστό νερό. Είδη που χρειάζονται υψηλά επίπεδα διαλυμένου οξυγόνου συμπεριλαμβανομένης της πέστροφας, του σολομού και της προνύμφης βρίσκονται πιο εύκολα στο ζεστό νερό.

 

Πως επηρεάζεται το οξυγόνο της λίμνης

Αρκετό από το διαλυμένο οξυγόνο στο νερό προέρχεται από οξυγόνο που βρίσκεται στον αέρα το οποίο διαλύθηκε μέσα στο νερό, αλλά και ένα μέρος του διαλυμένου οξυγόνου στο νερό είναι αποτέλεσμα της φωτοσύνθεσης των υδρόβιων φυτών.

Τις ηλιόλουστες μέρες, υψηλά επίπεδα DO επικρατούν σε περιοχές πυκνής βλάστησης λόγω της φωτοσύνθεσης.

Ακόμη, μία αναταραχή στον ποταμό μπορεί να μειώσει τα επίπεδα DO γιατί ο αέρας παγιδεύεται κάτω από το νερό το οποίο κινείται με μεγάλη ταχύτητα και έτσι το οξυγόνο, του αέρα, υγροποιείται στο νερό. 

Η θερμοκρασία του νερού επίσης, επηρεάζει τα επίπεδα DO.

Διαφορές στα επίπεδα του οξυγόνου

Το κρύο νερό μπορεί να συγκρατήσει περισσότερο οξυγόνο παρά το ζεστό νερό. Διαφορά ανάμεσα στα επίπεδα DO μπορεί να παρουσιαστεί στην τοποθεσία ελέγχου εάν ο έλεγχος γίνει νωρίς το πρωί, όταν το νερό είναι κρύο, και αν γίνει αργότερα, το απόγευμα μίας ηλιόλουστης μέρας, όταν η θερμοκρασία του νερού θα έχει αυξηθεί.

Ακόμη, διαφορά ανάμεσα στα επίπεδα DO μπορεί να παρουσιαστεί μεταξύ των θερμοκρασιών του νερού το χειμώνα και το καλοκαίρι.

Τέλος, διαφορά ανάμεσα στα επίπεδα DO μπορεί να εμφανιστεί σε διαφορετικά βάθη του νερού, εάν εκεί υπάρχει σημαντική αλλαγή της θερμοκρασίας του νερού.  

 

 

Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

Γιατί είναι σημαντική αυτή η μέτρηση

Η διαύγεια του νερού αναφέρεται στο πόσο καθαρό ή θολό είναι το νερό. Καθαρό νερό έχει ψηλά επίπεδα διαύγειας και το λασπόνερο ή το θολό νερό έχει χαμηλά επίπεδα διαύγειας.                                    

                                                               Picture of three glass beakers with water with turbidities of 10, 200, and 1500.

 

Τα υψηλά επίπεδα διαύγειας μπορεί να προκαλούνται λόγω των αιωρούμενων σωματιδίων μέσα στο νερό όπως χώμα, απόβλητα, ίζημα και πλαγκτόν. (α)Το χώμα μπορεί να διεισδύσει στο νερό λόγω διάβρωσης ή ροής από κοντινή περιοχή. (β)Το ίζημα προέρχεται από έντονες διεργασίες που γίνονται στο νερό, είτε από τα ψάρια είτε από τον άνθρωπο. (γ) Τα απόβλητα είναι αποτέλεσμα των  εκφορτώσεων των σκουπιδιών και (δ) τα υψηλά επίπεδα πλαγκτόν προέρχονται από  τις υπερβολικές ποσότητες θρεπτικών ουσιών μέσα στο νερό.

Πώς αυτά επηρεάζουν τους οργανισμούς στη λίμνη

Εάν η θολότητα του νερού είναι υψηλή, τότε θα υπάρχουν πολλά σωματίδια αιωρούμενα στο νερό. Αυτά τα σωματίδια θα μπλοκάρουν την ακτινοβολία και θα εμποδίσουν έτσι τα υδρόβια φυτά από το να καταναλώσουν την απαιτούμενη  ακτινοβολία που χρειάζονται για την φωτοσύνθεση. Τα φυτά θα παράγουν λιγότερο οξυγόνο μειώνοντας έτσι τα επίπεδα του DO. Τα φυτά θα πεθαίνουν πιο εύκολα και θα αποσυντίθενται από τα βακτήρια του νερού, τα οποία θα μειώσουν ακόμη πιο πολύ τα επίπεδα του DO.

Τα αιωρούμενα σωματίδια μέσα στο νερό θα απορροφήσουν θερμότητα από την ακτινοβολία του ήλιου με αποτέλεσμα να θερμαίνεται το νερό. Το ζεστό νερό δεν είναι ικανό να κρατήσει τόσο οξυγόνο όσο μπορεί το κρύο νερό με αποτέλεσμα τα επίπεδα του DO θα μειωθούν, κυρίως κοντά στην επιφάνεια του νερού.

Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι καταστροφικά για πολλούς υδρόβιους οργανισμούς και μπορούν να φράξουν τα βράχια των ψαριών και να επέμβουν την προσπάθειά τους για εύρεση φαγητού. Ακόμη, μπορούν να θάψουν αβγά και όντα που ζουν στον πάτο. Τέλος, τα αιωρούμενα σωματίδια μπορούν να μεταφέρουν ρυπαντικές ουσίες στο νερό.

 

 

Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΝΙΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΑΛΑΤΩΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ

Γιατί είναι σημαντική η μέτρηση τους

Η μέτρηση των νιτρικών αλάτων στο νερό είναι σημαντική για την διαπίστωση της ποιότητας του νερού.  Τα νιτρικά άλατα είναι σημαντικές θρεπτικές ουσίες για τα άλγη και άλλα υδρόβια φυτά. 

Γιατί αυξάνεται η συγκέντρωση τους στη λίμνη

Η αύξηση των νιτρικών μπορεί να οφείλεται τόσο σε ανθρώπινους όσο και μη ανθρώπινους παράγοντες.  Παραδείγματα ανθρώπινων παραγόντων είναι αποχετεύσεις οι οποίες καταλήγουν σε λίμνες, θάλασσες ή ποταμούς, λιπαντικές ουσίες οι οποίες ξεπλένονται με το νερό της βροχής και καταλήγουν στο υδάτινο σώμα, κτλ.  Παραδείγματα μη ανθρώπινων παραγόντων είναι εκκρίσεις από πτηνά όπως πάπιες και χήνες.

Είναι δύσκολο να μετρηθούν με ακρίβεια.  Η μέτρηση τους γίνεται σε mg/L (μίλιγκραμ ανά λίτρο).